Pavlovun Köpeği #008

Psikoterapi Serisi 4: Dünyadan Psikoterapi Platformları

Psikoterapi serisinde yokuşu tırmanmaya devam ediyoruz.

Şuradaki ağacın altında biraz durup dinlenelim. Etrafımıza farklı bir yerden bakalım biraz.

Psikanalize geçmeden önce dünyadan psikoterapi platformlarını getirdik bu haftaki bültene.

Psikogirişimcilik, Pavlovun Köpeği altında yapmak istediklerimizden biri.

Hem biliyor musunuz, son 30 yılda gerçekleştirilen bir anket metoduyla her 10 yılda bir tekrarlanacak şekilde 70 psikoterapi uzmanına geleceğin psikoterapi trendlerini soruyorlar.

Farkındalık, bilişsel-davranışçı, bütünleştirici ve çok kültürlü terapi yaklaşımlarının yükseleceği öngörülürken; klasik psikanaliz(hani Freud’unki), Jungian terapi ve transaksiyonel analizin düşeceği tahminleniyor.

Dahası, çevrimiçi programların ve telefon terapisinin gelişeceği öngörülüyor ki öyle de oldu.

Biz de online psikoterapiyi, fiziksel sınırları anlamsızlaştırması açısından kıymetli buluyoruz.

Online terapi mi fiziksel terapi mi konusu tartışılmaya devam ediyor ama ikisinin de birbirine üstün geldiği noktaların olduğu çok açık.

Sizlerin arasında online terapi platformlarına yakın hisseden kişiler varsa bize yazmalarını bekliyoruz, belli mi olur belki işbirliği yaparız.

Bu bülteni mail olarak yanıtlar ya da şu formu doldurursanız, birlikte neler yapabiliriz konuşma fırsatımız olur:

Önemli not: Eğer bu bültene kaydolmadıysanız, aşağıdaki buton üzerinden kaydolup, epostanız üzerinden doğrulama yapmayı unutmayın lütfen.

Önce haftanın kelimesi gelsin Mehmet Ali Bey. kastamonu’nun ka’sı.

haftanın kelimesi:

klişe: Fransızca kökenli cliché, aslında matbaacılıkta kullanılan resim kalıbına deniyormuş. Biz genelde mecazi anlamını - kalıplaşmış düşünce ya da söz - kullanıyormuşuz.

İşte gidiyoruz, hav hav diyerek, zilleri hazır ederek, gidiyoruz 🛎

Dünyadan Psikoterapi Platformları

Wellnite

Burada dikkatimizi çeken, Wellnite websitesinin ‘’plans’’ sekmesinde hizmetimizi seçerken karşımıza çıkan ürünleştirilmiş hizmet yapısı oldu: Tıbbi bakım, terapi ve tıbbi bakım + terapi şeklinde 3 farklı hizmet alabiliyoruz platformda.

Medikal bakımda bir doktordan, terapi kısmında bir terapistten belirli periyotlarda seans alıyoruz.

Sadelik ve anlaşılırlık güzel. Eksik kalan kısım, hangi terapistlerden, hangi doktorlardan hizmet alacağımıza dair bilgi eksikliği. Belki de nispeten küçük bir ekiple devam ediyorlardır.

Vittude

Brezilya’da hizmet veren bir platform olan Vittude, ana sayfasındaki sekmelerde 3 farklı personaya seslenmiş: Senin için(danışan-hastayı kast ediyor), psikologlar için ve işletmeler için. Bu güzel bir ayrım olmuş.

Öte yandan, Psikologların Yaklaşımlarına Göre Verebilecekleri Hizmetler başlığı altında biyoenerjik analiz, yaşam koçluğu, aile sistemik takımyıldızları gibi alanların bulunması bizim kafamızı karıştırdı.

Uzmanlık Alanlarına Göre Psikologlar başlığı altında ise kaygı bozukluğu, asperger, otizm gibi psikopatolojiler yer alıyor. Aslında biraz, elmalar ile armutlar yan yana gibi. Oh, söyledik rahatladık.

Shezlong

Kendisini ‘’Çevrimiçi Arapça psikoterapi platformlarının 1 numarası’’ olarak tanımlayan Shezlong’un öne çıkan önemli özellikleri var.

İlki, lisanslı terapistlerini öne çıkarması. Bu, danışanlara doğrudan güven sağlayan bir yaklaşım. Danışanlar tarafından değerlendirilen, hangi psikolojik bozuklukta uzman olduğu belli olan terapistlerin listesine ulaşabiliyoruz hizmet alan olarak.

İkinci avantajı ise, aşağıdaki görselde de öne çıkardığımız ‘’elma ile armutu ayırma’’ bakış açısı. ‘’Terapi mi alacaksın, psikiyatristle mi görüşeceksin yoksa danışmanlığa mı ihtiyacın var?’’ diyor bu site size açık açık. Tam olması gerektiği gibi.

Oldukça basit, anlaşılır, güven veren bir yapıda kurgulanmış. Örnek alınası.

Auntie

Finlandiya merkezli Auntie gerçekten ilginç bir platform. Zihinsel iyi oluş diye çevirebileceğimiz mental well-being üzerine kurgulanmış bir stratejileri var. Daha çok çalışan kişilerin stresini azaltmaya yönelik bir hizmet veriyorlar.

Psikologlar, psikoterapistler, çözüm odaklı terapistler ve kısa süreli çözüm odaklı terapistler bu platformun hizmet sağlayan profesyonelleri. Auntie’de çalışanlar aylık toplantı yapıyor, etkinlikler düzenliyor, Auntie Academy altında kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.

Auntie, kabul ve kararlılık terapisi ile çözüm odaklı terapiye dayalı bir anlayış benimsediğini de net bir şekilde belirtmiş

20 dilde hizmet veriyorlar. Wow. 5 seanstan oluşan hizmet paketleri oluşturulmuş. Stres azaltma, işe dönüş yardımı, uykusuzluk, ilişkideki riskler gibi tema paketleri sunuyorlar ve bu temaların açıklamalarını çok iyi yapmışa benziyorlar. Belli ki ekip sorunları iyi anlamış.

Psikolojide dikeyleşmeleri etkileyici. Bu platform bizi düşündürdü!

Happi Health

Finlandiya merkezli bir platform daha. Misyonlarını şirketlere iş sağlığı(occupational health) hizmeti vererek çalışanların ve işverenlerin well-being durumlarını rekabetçi bir avantaja dönüştürmek olarak belirlemişler.

Ana sayfalarında 3 personaya hitap etmişler: İşveren, çalışan ve profesyonel (psikolojik desteği verecek kişi anlamında). Burada işveren ve çalışan hizmeti alacak kişiler yani danışanlar tabii.

Oxygen isimli bir mobil uygulamaları var ve bu uygulama üzerinden terapi hizmetini çalışanlar için erişilebilir ve etkili hale getirmeyi amaçlıyorlar. Güzel, alâ, alâ.

Türkiye’den ve dünyadan platform incelemesi yapmaya devam edeceğiz. En güzel yanlarını alıp, neden bir platform da biz oluşturmayalım?

Bitirirken

1- Bültene dair görüşlerinizi, aşağıdaki tek soruluk formu doldurarak ya da bu maili cevaplayarak belirtebilirsiniz:

2- Bu psikoloji bültenini seveceğini düşündüğünüz kişiler varsa, kopyalayıp onlara kolayca iletebileceğiniz link aşağıda:

3- Bülten aboneliğinden ayrılmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

4- Önceki sayıları okumak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Haftaya pazar kahvaltı saatlerinde görüşmek dileğiyle,

Psikolojiye koşullu kalın.

PK | Umutcan

Kaynakça

Akademik Makaleler

Norcross, J. C., Pfund, R. A., & Prochaska, J. O. (2013). Psychotherapy in 2022: A Delphi poll on its future. Professional Psychology: Research and Practice, 44 (5), 363.

Sözlükler

Websiteler

Reply

or to participate.