Pavlovun Köpeği #026

ChatGPT konusunda farklı görüşler, haftada 4 gün çalışma denemesi, farklı dil farklı beyin.

2 Nisan Pazar günü Pavlovun Köpeği Bülten Vol.2 hasıl oldu. Bültenin bu yeni formatı için aklımızda bugünkü sayıya yakın, psikolojinin alt alanlarından oluşan 4 + 1 bölümlü bir şablon var:

Öğrenme / Bilişsel: Öğrenme psikolojisi ile duygu - düşünce - davranış üçgeninde faideli bilgiler.

Örgütsel / İş: Liderlik, motivasyon, topluluk, üretkenlik, örgüt kültürü, çatışma, müzakere gibi konular ya da iş sağlığı psikolojisi, çalışan psikolojisi konularında araştırma ve haberler.

Klinik / Sinirbilim: Psikolojik bozuklukluklar, kişilik bozuklukları, bunların tanı ve tedavileri ile beyin araştırmaları hakkındaki bölüm.

Kişilik / Sosyal: Genelde el ele giden sosyal ve kişilik psikolojisi, bu iki alanın birbirleriyle ve diğer alanlarla olan etkileşimleriyle ilgili kısım.

Deprem / Psikoloji: Bir süre düzenli olarak devam ettirmeyi düşündüğümüz bu bölümle duyurular ve yararlı içerikleri bülten çıkışında paylaşıyor olacağız.

Bu halimize geri bildirimlerinizi sondaki yorum kısmında eksik etmeyesiniz.

Dünyadan psikoloji haber ve araştırmalarını her hafta ücretsiz olarak almak isterseniz aşağıdaki buton üzerinden mail adresinizi bizimle paylaşabilirsiniz:

Hav havımızı eksik etmedik, oynatalım Pavlovcum 🐶

Öğrenme / Bilişsel

Yapay zeka şirketi OpenAI /tarafından Kasım 2022'de piyasaya sürülen bir chatbot yazılımı olan ChatGPT, aracın kullanımının öğrencilerin yararına mı zararına mı olduğu konusunda psikoloji eğitimcilerini ikiye böldü. New York Times'ın bu yılın başlarında yayınladığı bir makale, üniversite derslerinde ChatGPT ile kopya çekildiğini ve eğitmenlerin akademik sahtekârlığı önlemek için müfredatı yeniden tasarladığını vurgulamıştı.

Öte yandan bazı eğitimciler, ChatGPT'yi bir tehditten ziyade bir fırsat olarak görüyor. LA Times'ın 2023'ün başlarında yayınladığı bir köşe yazısında Psikolog Angela Duckworth, botun yasaklanmasına karşı çıkarak, bu ve benzeri teknolojilerin kalıcı olduğunu ve eğitmenlerin bunları müfredata nasıl dahil edeceklerini öğrenmeleri gerektiğini savunuyor.

Almanya'daki Max Planck İnsani Gelişim Enstitüsü ve Hertie Okulu ile İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden araştırmacılar, dijital medyanın, insanların siyasi davranışlarını etkileyip etkilemediğini araştıran çalışmaları değerlendirdi.

Dünya çapında dijital medya ve demokrasi arasındaki ilişkiye dair yaklaşık 500 makaleden elde edilen nedensel ve korelasyonel kanıtları bir araya getiren araştırmacılar, çalışmayı en çok araştırılan şu 10 siyasi sonuç değişkeni etrafında yapılandırıldı: Siyasi katılım, bilgi, güven, haberlere maruz kalma, siyasi ifade, nefret, kutuplaşma, popülizm, ağ yapısı ve yanlış bilgilendirme.

Araştırma bulguları, dijital medyanın siyasi katılım ve bilgi tüketimi üzerindeki olumlu etkilerini en çok Güney Amerika, Afrika ve Asya'daki gelişmekte olan demokrasilerde görüldüğünü gösterdi. Popülizm, kutuplaşmanın artması ve siyasi güvenin azalması gibi negatif etkilerde ise Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi yerleşik demokrasiler başı çekti.

Örgütsel / İş

4 günlük çalışma haftası modelinin çalışanlar için ne anlama geldiğini test etmek için kâr amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından Birleşik Krallık merkezli bir çalışma yapıldı. Hazirandan Aralık 2022'ye kadar incelenen çalışanlar, normal saatlerinin yüzde 80'inde ücretlerinde herhangi bir kesinti olmaksızın çalıştı. Karşılığında ise olağan iş yüklerinin yüzde 100'ünü teslim etme sözü verdiler.

Yayınlanan rapora göre çalışanların yaklaşık % 71'i daha düşük düzeyde tükenmişlik ve % 39'u daha az miktarda stres bildirdi.

Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Derneği (SIOP), En İyi 10 İş Trendi listesini açıkladı. Trendlerin arasında pandemi sonrası çalışma deneyimi ve hibrit iş gücü yönetimi başı çekerken, beklenmedik işten çıkarmalar, psikolojik güvenlik ve zihinsel sağlık, liderlik, koçluk, iş, yaşam ve aile entegrasyonu gibi başlıklar da listede kendine yer buldu.

Klinik / Sinirbilim

NeuroImage dergisinde 19 Şubat'ta yayımlanan bir rapora göre, anadili Almanca ve Arapça olan kişiler beynin dil devresinin belirli bölümlerinde farklı bağlantı güçlerine sahip.

Yaklaşık 100 kişinin MRI (manyetik rezonans görüntüleme) taramalarını karşılaştıran bilim insanları, anadili Almanca olanların beyinlerinin (soldaki görsel) sol yarımkürede daha güçlü ağlara (kırmızı çizgiler) sahip olduğunu buldu. Anadili Arapça olanların beyinlerinde (sağdaki görsel) ise iki yarım küreyi birbirine bağlayan daha yoğun ağlar (camgöbeği çizgiler) tespit edildi.

Wertheim UF Scripps Biyomedikal İnovasyon ve Teknoloji Enstitüsü'nden bir grup bilim insanı, yaygın bir aminoasit olan glisinin beyne "yavaşlama" sinyali göndererek bazı kişilerde majör depresyon, anksiyete ve diğer duygu durum bozukluklarına yol açabileceğini keşfetti.

Science dergisinde yayınlanan bu keşfin, majör depresyonun biyolojik nedenlerinin anlaşılmasını geliştirdiğini ve tedavisi zor duygudurum bozuklukları için yeni ilaçlar geliştirme çabalarını hızlandırabileceği söylendi.

Kişilik / Sosyal

Tokyo Üniversitesi'nden araştırmacı Moyu Liu, mesajlaşırken kullanılan emojilerin gerçek duygularımızla bağlantımızı kaybetmemize yol açabileceğini fark etmesi üzerine bir çalışma yaptı. İnsanların özel bağlamlarda veya yakın arkadaşlarıyla oldukları ortamlarda duygularını daha çok emojilerle ifade etmeyi seçtiği bulunurken, en az duyguyu ise yüksek statülü kişilere karşı ifade ettiği ortaya çıktı.

johnhain, Pixabay

Amerika'da yapılan bir araştırmada, zeki insanların başkalarına güvenme olasılığının daha yüksek olduğu bulundu. Çalışmada ''genelleştirilmiş güven'', yani aile ve arkadaşlardan ziyade toplumun diğer üyelerine duyulan güven, sorgusu yapıldı.

Çalışmanın başyazarı Noah Carl, medeni durum, eğitim ve gelir gibi faktörler hesaba katıldıktan sonra dahi zekanın başkalarına güvenmekle ilişkili olduğuna ulaşıldığını söyledi.

Deprem / Psikoloji

Türk Psikologlar Derneği ve Novarge iş birliğiyle düzenlenen Afetlerin Psikososyal Etkileri ve Başa Çıkma Yolları Eğitimi, ücretsiz olarak herkesin kullanımına açıldı.

Türkiye Psikiyatri Derneği, YouTube kanalında depreme dair yayınlar yapılıyor. Biz de bugün Deprem ve Yas temasını getirdik. İlginizi çekerse 8 kısa videodan oluşuan oynatma listesi aşağıda:

Son Sözler

1- Bültene dair görüşlerinizi, aşağıdaki tek soruluk formu doldurarak belirtebilirsiniz:

2- Bültenin linkini sosyal medyada paylaşarak çabamıza eşlik edebilirsiniz:

3- Bülten aboneliğinden ayrılmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

4- Önceki sayıları okumak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.

Haftaya pazar kahvaltı saatlerinde görüşmek dileğiyle,

Psikolojiye koşullu kalın.

PK | Umutcan

Reply

or to participate.