- Pavlov Psikoloji
- Posts
- Pavlovun Köpeği #012
Pavlovun Köpeği #012
Psikoterapi Serisi 8: Anna Freud ve Psikanaliz
Babasına bak, kızını al. Ee, bizde böyle, ama bir farkla: Bu sefer çocukluğa inmiyoruz, direkt çocuğa gidiyoruz. Ne demek bu? Durun hele, kıpraşmayın. Önce bir sözcüğümüze gidelim, artık İngilizce ve diğer dilleri de ekleyeceğimizi duyuraraktan, bakın sonra neler olacak.
haftanın kelimesi:
Yalnızca bu haftanın değil, Oxford Dictionary tarafından yılın da kelimesi seçilmiş- Goblin Mode . ''Toplumsal beklentileri reddetmek ve kendi imajına bakmaksızın dağınık, hazcı bir şekilde yaşam sürmek'' anlamına geliyor. Tam pandemi sonrası anlamsızlığa itilen insanın kelimesi; zaten %93 ile açık ara 1. seçilmiş. Bizim hayatımız bu bülten olmuş be, ne diyorsunuz siz...
Kes tıraşı Pavlov. Hav hav, ring ring gibi yani 🛎
Anna Freud ile Psikanalizde Yeni Bir Yön
''Ben o divanlara uzana uzana nasır tuttum
Ağlaya ağlaya yosun tuttum''
diyor olabilirsiniz. Belki bir yetişkinsinizdir, epey geçmiştir üzerinden ve psikanalize başlamışsınızdır.
Peki ya çocuksanız?
Sigmund Freud, çoğunlukla yetişkinlerle çalıştı ve zamanda geriye yolculuk yaparak onların çocukluğuna indi; yeni bir yapılanma amaçladı demiştik.
Buna karşılık Anna Freud, ilgisini doğrudan çocuklarla çalışmaya yöneltti.
Çocuklarla ondan önce de çalışan kişiler olsa da, çocuk psikanalizini ayrı bir terapi biçimine dönüştüren ve sistematikleştiren ilk kişi Anna Freud.
Anna Freud'un Çocuk Analizi Yöntemi
Çocuk analizi, psikanalizin temel kuramlarına bağlı kalmalıydı ama terapi anlamında farklılaşmalıydı Anna'ya göre. Anna Freud'un analize dair belli başlı savunularına değinelim birlikte.
İlkin çocukların 6 yaş civarında başlayan latent dönemine ulaştıklarında analiz edilmesi gerekliliğini savunuyor - 6 yaşından önce çocuğun psikoseksüel ve duygusal gelişimlerini desteklemek ve nevrozun iyice kök salmasını önlemek için çocuğun çevresine odaklanmanın en iyisi olduğunu düşündüğü için -
🐶 Latent dönem: Sigmund Freud'un psikoseksüel gelişim evreleri olarak tanımladığı beş evreden kronolojik olarak dördüncü olanı. 6 yaştan ergenliğe kadar olan dönemi kapsıyor. Bu aşamada libido uykuda ve daha fazla psikoseksüel gelişme gerçekleşmiyor. İngilizcesi latency period; geç, gecikme dönemi şeklinde Türkçe'ye çevriliyor.
Freud, cinsel dürtülerin çoğunun latent dönemde bastırıldığını ve çocuğun enerjisinin yeni beceriler geliştirme, eğitim, arkadaşlıklar gibi alanlara yönlendiğini; oyunun ise büyük ölçüde aynı cinsiyetten diğer çocuklarla sınırlandığını söylüyor.
O psikanalizlerde çocuklar gibi şendik.
Çocuk hastalarla güçlü terapötik ittifak kurmanın önemini de işaret etti Anna Freud. Yetişkinler gönüllü olarak analiz ararken, çocukların böyle bir farkındalığı çoğu zaman olmadığı için, çocuklarla terapi yapmadan önce onların dikkatini ve güvenini sağlamak çok önemliydi.
Anna Freud'un psikoterapi çalışmasının temel ilkesi, her çocuğun kendi başına bir kişi olarak kabul edilmesi gerektiği. Onların özel ihtiyaçlarına göre hareket eden Freud, bir vakada bir çocuğun hikayelerini yazmasına yardım ederken, başka vakada bir çocuğa elbise ördüğü de olmuş.
Divansız Serbest Çağrışım
Anna, çocukların odaklanma süreleri yetişkinlerden az olduğu için - tabii o zamanlar dikkat, odak, bellek gibi kavramlar icat edilmemişti - çocuklardan yalnızca kısa bir süre için serbest çağrışım yapmalarının istenebileceğini düşünmüştü. Serbest çağrışıma geçen sayıda değinmiştik, ben okuyamadım diyen üzülmesin, yazı sonunda link paylaştık.
Bir yetişkin gibi serbest çağrışım yapmasındansa, çocuk hastalarının tedavi odasında tamamen özgürce hareket etmelerine izin verdi Anna Freud. Meselâ bir çocuk halının üzerinde zıplasa, o da aynısını yaparmış. Çocuklarla iyi bir ilişki kurmanın güzel yollarından birisi gerçekten.
Dahası, çizim malzemelerini kullanılabilecek şekilde hazırlayıp çocukları teşvik edermiş kendisi. Çizimler özellikle çocuklar için önemli bir iletişim aracı olarak görülüyordu. Günümüzde de birçok yaklaşım var çizimlerin kullanıldığı.
Bu psikoterapi yaklaşımlarına ek, ego psikolojisinden bahsetmezsek bir yerimiz eksilir.
Ego Psikolojisi
Klasik psikanalizin (Hani Sigmund Freud'un teorisi olan) uzantısı ve bir diğer değişle günümüzdeki yansıması olan ego psikolojisi akımının altında düşünce ve uygulamalar üreten Erik Erikson, Heinz Hartman, Wilhelm Reich gibi epey ünlü amcalar olsa da, Anna Freud öncü olarak kabul ediliyor.
Babasının savunma mekanizmaları üzerine yaptığı çalışmaları Ego ve Savunma Mekanizmaları yapıtında detaylandıran Anna Freud, dokuz ayrı savunma mekanizması tanımlıyor.
Psikanalizin ağırlık verdiği noktayı dürtülerden ego savunmalarına kaydıran bu yaklaşım, dinamik psikiyatrinin de ilgisini psikopatolojilerden kişilik bozukluklarına doğru kaydıran bir etki yaratıyor.
Bu etkinin teorik temelini daha iyi anlayabilmek adına, gelecek sayıda savunma mekanizmalarına değineceğiz.
Bitirirken
1- Bültene dair görüşlerinizi, aşağıdaki tek soruluk formu doldurarak ya da bu maili cevaplayarak belirtebilirsiniz:
2- Bu psikoloji bültenini seveceğini düşündüğünüz kişiler varsa, kopyalayıp onlara kolayca iletebileceğiniz link aşağıda:
3- Bülten aboneliğinden ayrılmak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.
4- Önceki sayıları okumak isterseniz, buraya tıklayabilirsiniz.
Kaynaklar
Bloglar
Anna Freud Freud Museum London https://www.freud.org.uk/education/resources/anna-freud-life-and-work/child-psychoanalysis/
Goblin Mode: https://en.wikipedia.org/wiki/Goblin_mode
McLeod, S. A. (2019, July 18). Psychosexual stages. Simply Psychology. www.simplypsychology.org/psychosexual.html
Kitaplar
Geçtan, E. (1998). Psikanaliz ve sonrası (8. Basım). İstanbul: Remzi Kitabevi.
Safran, D. J. (2014). Psikanaliz ve psikanalitik terapiler. İstanbul: Okuyan Us Yayınları.
Reply